Back to All Events

“Gaat 't aan mij, een kruisweg”

  • St. Catharinadal Kloosterdreef Oosterhout, NB, 4901 PH Netherlands (map)

Aanslagen in de steden, brandende gebedshuizen, een drugslab in je eigen straat, tegenslag op school of op het werk. Maar: Gaat 't mij aan?


Pien Storm van Leeuwen en Rob van Uden schreven een kleine gedichtenbundel rond dit thema, geïnspireerd door een reeks bijzondere schilderijen van broeder Maximinus. Deze Vlaamse schilder trekt de kruisweg naar de hedendaagse tijd door inwoners van Boom met hun alledaagse kleding als model te nemen. 


Op de schilderijen ontbreken enkele vertrouwde figuren: geen Pilatus en geen soldaten die het volk op afstand houden. Daardoor gaat de aandacht van de kijker als vanzelf naar de omstanders in hun moderne kleding. Die omstanders zijn passief en soms geïrriteerd, ze maken grappen of tonen compassie. 

De kruisweg van broeder Maximinus blijkt tot op de dag van vandaag actueel. Steeds weer worden we geconfronteerd met het lijden van onschuldige mensen. Maar hoe reageren we en hoever kunnen we meegaan in het lijden anderen?


De dichters maakten rond de verschillende personages tijdloze, actuele, soms confronterende, emotionele gedichten. Deze poëzie gaat in op een dilemma van ons mens zijn.

Maar: Gaat ‘t mij aan?

Earlier Event: April 3
Film op locatie
Later Event: April 17
Het Heilig Triduüm