Back to All Events

Donkere Metten 17 April

  • St. Jansbasiliek Markt Oosterhout, NB, 4901 EP Netherlands (map)

De Donkere Metten van de Goede Week zijn indrukwekkende meditaties op het lijden van Christus in een opeenvolging van psalmodie, klaagzangen van Jeremia en dramatische responsories. Door de eeuwen heen is het mooiste gregoriaanse repertoire in deze gezangen bijeengebracht. Zo laat Schola Cantorum Oosterhout het nog steeds klinken en het Latijn versterkt de mystiek; The Passion 0.0


In kloosters worden de Metten ’s nachts of in de vroege ochtend gezongen. 

In de middeleeuwen ontstaat het gebruik om tijdens de Metten in van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag de vijftien kaarsen, die in de verder donkere kerk branden, na het zingen van een psalm één voor één te doven. Zo wordt het steeds donkerder in de kerk: de Donkere Metten! 

Earlier Event: April 17
Het Heilig Triduüm
Later Event: April 18
Donkere Metten 18 April